Η Αγία Σοφία.


Η Αγία Σοφία είναι χτισμένη στο ανατολικό μέρος του Δήμου Μεσσαπίων και της Εύβοιας. Βρίσκεται στο βάθος μιας κατάφυτης κοιλάδας, που διαρρέετε από ένα χείμαρρο.
Το όνομα του χωριού έχει σχέση με το παλιό βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που βρισκόταν στην παραλία του Λιμιώνα.

Το εκκλησάκι αυτό, σύμφωνα με μια εκδοχή παρασύρθηκε και κατεστράφη από μια πλημμύρα, για να δώσει τη θέση του στο σημερινό ναό της Αναλήψεως. Σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή, το εκκλησάκι κατεστράφη το 1884από ένα βράχο ο οποίος κατρακύλησε από το βουνό, για να ολοκληρωθεί ο αφανισμός του από την πλημμύρα. Ίχνη ερειπίων από τον αφανισθέντα ναό της Αγίας Σοφίας διασώζονται μέχρι και σήμερα λίγο δυτικά του ναού της Αναλήψεως.

Το χωριό της Αγίας Σοφίας απέχει 47 χλμ. Από τη Χαλκίδα και έχει σήμερα περισσότερους από 200 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Σαν επίνειό της έχει τον παραλιακό οικισμό του Λιμνιώνα μια από της ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας. Είναι ένας παραμυθένιος όρμος με άμμο, μικρά βότσαλα και πεντακάθαρη θάλασσα.

Δύο ακόμη οικισμοί, οι οποίοι ανήκουν στην πρώην Κοινότητα της Αγ. Σοφίας, είναι τα Πηγάδια και οι Μύλοι που βρίσκονται κοντά στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Εύβοιας. Τα Πηγάδια μάλιστα βρίσκονται κοντά στη νοητή γραμμή των Δήμων Μεσσαπίων και Κυρεώς. Στον δρόμο μάλιστα προς Σαρακήνικο βρίσκεται και η ιστορική τοποθεσία <<Τούρκοι>> .

Αν θελήσουμε να προτείνουμε στον επισκέπτη κάποια συγκεκριμένα αξιοθέατα από την περιοχή της Αγίας Σοφίας, θα περιορισθούμε να τονίσουμε πως όλο το περιβάλλον, βουνίσιο και παραθαλάσσιο είναι ένα αξιοθέατο. Ρεματιές, πλατάνια, καταπράσινα υψώματα, δαντελωτές ακτές, καταπληκτικοί όρμοι, καθαρές αμμουδιές, σπουδαίοι ψαρότοποι, σπηλιές με σταλακτίτες και ο,τι άλλο ωραίο μπορεί να φανταστεί ο κάθε φυσιολάτρης. Από θέμα παροχής τουριστικών υπηρεσιών θα πρέπει να αναφέρουμε την ύπαρξη μερικών καλών και γραφικών ταβερνών στη παραλία του Λιμνιώνα.Επίσης θα βρείτε και ξενοδοχεία μικρής όμως χωρητικότητας, για αυτό αν θέλετε να μείνετε σε κάποιο από αυτά καλύτερα να έχετε κλείσει από πριν γιατι θα ειναι δυσκολα να βρειτε δωματιο.

 

Meet The Author